Duurzaam, toch?
  • Blog
  • DuurzaamToch?
  • Links & boeken
  • Doorgevoerde veranderingen

Wasje hier, wasje daar

25/02/2014

1 Comment

 
Foto
Slechts 2 artikelen schrijven over kleding is niet veel. Mijn doel was minstens 9x per maand hier te schrijven. Met nog 4 dagen februari te gaan, mag ik dus wel opschieten!!!

Hoeveel en hoe vaak
Hoe lang duurt het voor jij weer een volle lading voor je wasmachine hebt? Hoeveel dagen draag je een bloes voor je die bij de was doet? Ik, in een huishouden van 2 min of meer zindelijke volwassenen (:-p), heb ongeveer 2 volle ladingen per week. Een gemiddeld huishouden (met kinderen?) zit volgens tv-programma De Rekenkamer aan 4,3 wasbeurten per week.

Als kind droeg ik een week hetzelfde setje kleding
(niet sokken en ondergoed natuurlijk). Tegenwoordig gooi ik shirts en zo na een keer of drie bij de was, broeken na 5-10 dagen.

Label van wasmachine
Welk label heeft je wasmachine? Als je het niet weet, kun je het merk en typenummer opzoeken op Greenem.nl.
Ook kun je daar je machine met andere vergelijken. Onze Indesit WI 142 komt er met een B-label niet zo goed van af, er zijn immers zat wasmachines verkrijgbaar met een A-label, of zelfs A+, A++ en A+++! Volgens Greenem verbruikt onze wasmachine 59 liter water per was. Dat is evenveel water als de hoeveelheid lucht in een fornuisoven of een flinke groentelade in de koelkast.


Foto
Superkunstzinnige foto van de wasmachine hier.

Waterverbruik

Ik zou verwachten dat de top 5 wasmachines met allemaal een A+++-label die op Greenem worden aanbevolen minder water zouden gebruiken dan de goedkope Indesit, maar dat is niet altijd zo. De goedkoopste uit de top 5 verbruikt het minste (de Whirlpool Caremotion van zo'n 450 euro), namelijk 45 liter per wasbeurt.

Wasmiddel
Naast het waterverbruik is er nog iets wat belangrijk is bij het wassen: het wasmiddel. Ik had als kind vaak eczeem, niet alleen van het buiten spelen, maar ook als mijn moeder eens een luxer wasmiddel nam of zelfs wasverzachter. Nee, ze hoefde niet te denken dat ze mij tekort deed door alleen het goedkoopste wasmiddel te gebruiken. Aan de goedkopere wasmiddelen is over het algemeen minder parfum toegevoegd.

Als je trouwens wil dat de huisstofmijten in textiel doodgaan, moet je alles minstens op 60 graden wassen.


Zelf gebruik ik meestal Neutral (parfumloos en in een kartonnen doosje zonder plastic) voor het witgoed, een huismerk voor kleur en een fles uit het Plus-boodschappenpakket tot die op is. Hoewel, in het laatste pakket zaten deze winter wastabletten van Ariel (waarmee je duurzaam op de lage temperatuur van 30 graden zou moeten kunnen wassen?) en bij het ophangen leek het wel of er snot op zat. Smerig spul. Dat bespaart dus niets, want zo was de was nog steeds was en ging die nogmaals de wasmachine in!

Wist je dat...
...het vroeger in de 17e eeuw status opleverde als je zei dat je heel weinig hoefde te wassen? Dat betekende namelijk dat je heel veel kleding had en dus wel rijk moest zijn. Heel rijke mensen lieten slechts twee keer per jaar hun kleding wassen... Wat een berg moet dat geweest zijn! En dat zonder wasmachine!
...Tommy Hilfiger zijn spijkerbroeken liefst nooit wast?
...het in de EU verboden is om wasmiddel met fosfaten te verkopen, vanwege vervuiling van het oppervlaktewater, maar dat dit niet geldt voor vaatwastabletten?
...die fosfaten in het oppervlaktewater zorgen voor algengroei waardoor vissen doodgaan en planten in het water geen licht meer krijgen om te groeien?
...'parfum' wel honderden ingrediënten kan bevatten? En dat niet op het etiket hoeft te staan waaruit dat parfum bestaat, aangezien dat valt onder bedrijfsgeheim? Dat je zo dus nooit kunt uitvinden voor welk bestanddeel je eventueel allergisch zou kunnen zijn? (Voor voedsel geldt hetzelfde, alleen heet het daar 'aroma'.)
 


Comments

PlasticMinimalist link
01/03/2014 08:28

Greenem is een leuke tip! Ik zie nu dat de wasmachine die we tweedehands kochten en gisteren hebben verkocht een A label heeft. Dat is beter dan ik had verwacht.

In Zweden is het zo dat appartementen één wasruimte met wasmachines delen. In ons geval betekende dat 29 appartementen en een wasruimte met drie wasmachines. Dit systeem heeft veel voordelen vind ik. Zo ben je zelf geen plaats kwijt aan een logge machine, kun je kwalitatief betere en milieuvriendelijkere machines kopen, het ding staat niet de hele week minus vier uur te niksen en bovendien heb je zo meer ruimte om je was te drogen (zo'n wasruimte heeft ook een droogruimte om je was op te hangen). Echt ideaal. Jammer dat we dat hier in Nederland niet kennen.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply

    Ik...

    vertel op deze website over mijn uitdaging om in 2014 mijn impact op het milieu zo veel mogelijk te verlagen.

    Oude posts

    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013

    Categorieën

    Alles
    Afval
    Algemeen
    Boodschappen
    Carcinogeen
    Consumeren
    Cosmetica
    Gedrag
    Introductie Maandthema
    Kleding
    Klimaatverandering
    Noord/Zuid
    Plastic
    Verpakking
    Verzorgingsproducten
    Wassen
    Wat Ga Ik Veranderen

    RSS Feed


Powered by Create your own unique website with customizable templates.